10 Idea Makanan untuk Penghidap Ulser Mulut

Hai foodies!
Macam mana dengan kesihatan korang di bulan puasa ni?

Ada member kita yang menghidap ulser pulak! Ish.. Ish.. kesian juga.

Bulan-bulan puasa korang diduga pula dengan sakit dalam mulut. Ulser mulut biasanya terjadi pada dinding mulut, lidah atau tekak.

Dengan cuaca yang panas lagi, nak makan apa waktu bersahur dan berbuka? Perut lapar dan kebingungan? Nak bercakap, solat, bertadarus dan bertarawih rasa tak selesa sungguh! Aduh, memang menyiksakan!

Macam manalah boleh ada ulser dalam mulut ni kan?

Sebenarnya, tiada punca yang jelas bagaimana ulser mulut ini boleh terjadi. Namun, para pakar beranggapan ada dua penyebab utama ulser yang paling mudah dikesan.

Yang pertama adalah disebabkan oleh stress. Hah, mungkin juga kesan daripada korang stress di tempat kerja. Apabila korang stess, ianya juga turut menyumbang kepada wujudnya penyakit ulser ini.

Manakala, sebab kedua adalah disebabkan oleh kecederaan pada tisu mulut. Mungkin kadang-kadang kita tergigit mulut sendiri semasa sedang mengumpat dan menyebabkan berlaku sedikit kecedaraan di dalam mulut.

Penyakit Ulser mulut ini pasti akan mengganggu sedikit sebanyak aktiviti harian korang. Dan apa yang lebih merisaukan lagi, pengambilan makanan yang salah seperti jeruk, buah-buahan dan sayuran berasid (lemon, oren, nanas, epal, tomato dan strawberi) akan menyebabkan masalah ulser mulut ini menjadi lebih teruk.

Oleh itu, pengambilan nutrisi atau makanan yang tepat akan mengoptimumkan fungsi sistem dalam tubuh kita dan ia akan membantu untuk mencegah penyakit ulser ini.

Jom, kami kongsikan sedikit idea makanan untuk korang yang menghidap minor ulser ketika berbuka atau bersahur nanti.


MINUMAN/MAKANAN SEJUK

jus

#1 Jus Kranberi kaya dengan sumber vitamin C, serat dan mineral. mengandungi larutan tepu yang boleh melawan bakteria dalam tubuh kita.


Susu segar

#2 Kita sudah maklum susu memberi kalsium dan nutrisi baik untuk badan kita.


air sejuk

#3 Minum air kosong sejuk, susu sejuk atau teh O sejuk ketika makan, membantu membuang dan membersih sisa makanan daripada mulut.

aiskrim

#4 Makan aiskrim. Letak ais krim dalam cawan supaya mudah dimakan.


MAKANAN LEMBUT


omelette

#5 Omelette enak dan mudah dimakan.

mashed potato

#6 Kentang lenyek juga best! Kentang berkhasiat kurangkan kolesterol, menurunkan darah tinggi dan baik untuk kesihatan otak dan saraf.

puding

#7 Makanan berasaskan jeli, agar-agar atau puding untuk manisan atau pencuci mulut.


MADU

madu

#8 Campuran madu dalam makanan juga bagus kerana terdapat antiseptik dan membantu mempercepatkan penyembuhan.


MAKANAN BERASASKAN SOS


#9 Boleh makan makanan berasaskan sos seperti Spaghetti Carbonara. Cuma elakkan sos yang mengandungi asid atau pedaslah ya..


MAKANAN BERASASKAN DADIH

dadih

#10 Kisarkan bahan makanan korang dan campurkan dengan dadih. Bahan-bahan daripada buah-buahan, sayur-sayuran atau campuran kedua-duanya berserta bijirin pun enak!

Semoga bermanfaat dan semoga cepat sembuh!

P/S :
Berjumpalah dengan doktor sekiranya ulser korang berlanjutan sehingga berminggu-minggu ya guys.

BACA, KOMEN DAN SHARE! 🤓

6 Makanan “Simple” Berkhasiat Yang Wajib Ada Menjelang Ramadan

6 Makanan Simple Berkhasiat Yang Wajib Ada Menjelang Ramadan

Ramadan kembali lagi!

Yeah.. Ramadan mai lagi! Korang mesti pening kan nak beli apalah untuk simpan sebagai stok sempena bulan puasa ni. Lagi-lagi korang yang selalu busy, dengan jadual yang padat, assignment berlambak-lambak, terkejar-kejar ke sana dan kemari, nak uruskan anak-anak itu dan ini dan..hampir-hampir saja tak sempat nak fikir menu apa untuk sahur atau berbuka nanti.
Jadi team #OhMakan nak bagitahu antara list yang korang patut Ada menjelang Ramadan ni!

#6 Makanan “simple” dan berkhasiat yang wajib Ada Menjelang Ramadan!

Susu

Susu di bulan ramadhan
Photo by Oscar Nord on Unsplash


Minum susu. Susu adalah baik dalam memberi kalsium kepada tubuh kita. Disamping menguatkan tulang dan gigi, ia membantu mengekalkan tekanan darah pada tahap yang sihat. Bulan-bulan puasa ni mungkin kita bakal hadapi pelbagai situasi yang mencabar emosi, so minum susu!


Oat

Photo by Yanina Trekhleb on Unsplash


Oat boleh meng’handle’ kadar gula dalam darah korang. Menu sempoi yang semestinya kenyang selepas diminum segelas. Boleh dibancuh dengan susu atau coklat. Ada juga yang tanak oat dengan nasi. Ikutlah permintaan tekak dan kreativiti korang.


Biskut

biskut raya
Photo by Cel Lisboa on Unsplash


Biskut adalah menu yang paling simple, boleh beli yang sudah siap di’pack’ dan bawa saja dalam beg korang. lebih senang untuk anda berbuka jika tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. Terdapat pelbagai kandungan khasiat yang dicampur dalam biskut sekarang ni agar lebih bermanfaat untuk tubuh kita. Makan begitu sahaja dan paling tidak pun biskut kering cicah dengan air kopi, susu atau teh pun dah terasa lazat!


Kurma

Kurma
Photo by Yanina Trekhleb on Unsplash


Makanan sunnah ini semestinya wajib ada. Tak perlu yang lain pun ok. Tersangat bagus kerana memberi tenaga, gula dan vitamin dalam membantu melaksanakan urusan seharian kita. Makan dan minum dengan air susu pun best!


Yogurt

Yogurt untuk sahur
Photo by Alison Marras on Unsplash


Simpan baik-baik dalam peti sejuk. Yogurt mengandungi kalsium, vitamin B2 & B12, magnesium, potassium, zinc dan probiotic. Ia boleh membantu penghadaman yang sihat, mengurangkan kolesterol dan meningkatkan sistem imunisasi dalam tubuh kita.


Buah

Buah-buahan
Photo by Jannis Brandt on Unsplash


Jangan lupa beli buah-buahan yang sudah tentunya memberi khasiat! Makan begitu sahaja atau dibuat jus.. hmmm..😋


Kami di team #OhMakan mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa dan selamat menyambut bulan Ramadan, bulan penuh keberkatan.

Tonton Video Ini:

Follow Instagram dan Youtube Oh makan.